Image Image Image Image Image Image Image Image Image

Sterkteberekeningen (EEM)

Het komt vaak voor dat klanten zeker willen weten of een constructie voldoende sterk en stabiel is. Ook bij het ontwikkelen van machines wil de constructeur precies weten hoe een ontwerp zich gedraagt als het eenmaal in bedrijf is. Of het nu gaat om precisie, stijfheid, eigenfrequenties of responsies, Stevens Engineering kan met behulp van het EEM pakket Ansys hierin duidelijkheid geven. Door de interactie tussen de 3D pakketten SolidWorks en Inventor met Ansys kunnen direct aanpassingen in het ontwerp worden doorgevoerd zodat de constructie binnen de toleranties wordt ontworpen. Het resultaat kan worden weergegeven in een rapport met de uitgangspunten, materialen, normen, resultaten en conclusie.

EEM staat voor Eindige-ElementenMethode (In het Engels: “Finite Element Method” (FEM) / of “Finite Element Analysis” (FEA)). Dit houdt in dat een constructie, waarvan de eigenschappen onbekend zijn, wordt opgedeeld in vele kleine elementen waarvan de kenmerken wel vaststaan.

Behalve kennis van het rekenpakket Ansys heeft Stevens Engineering veel kennis in het omzetten van praktijksituatie naar een correct rekenkundig model. Op de afbeeldingen een aantal voorbeelden van uitgevoerde berekeningen:

  1. Doorbuiging van de staalconstructie van een kunstwerk
  2. Thermische analyse van een verwarmingselement in een blokje aluminium
  3. Vervorming van een afsluiter bij hoge drukken
  4. Effect van modificatie in stress en vervorming bij een pers
  5. Belasting van de tank met inhoud
  6. Controle berekening: is de sterkte van de onderste plaat voldoende om de eronder hangende constructie te kunnen dragen?